Kalanetika patiks tiems, kurie mėgsta lėtus, ramius užsiėmimus, bet nori gauti maksimalią naudą. Ši giliųjų raumenų tempimo sistema, subalansuota taip, kad vienu metu apkrova pasiskirsto visiems kūno raumenims.

Kiekviena moteris nori kuo ilgiau išsaugoti savo grožį ir jaunystę, o kalanetika padeda pristabdyti organizmo senėjimo procesus. Treniruotės padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, druskų kaupimąsi sąnariuose bei sureguliuoti kraujospūdį ir pulsą. Užsiimant bet kokia fizine veikla, rekomenduojama gerti daug vandens, kadangi taip iš organizmo lengviau pašalinami toksinai.

Visos sportinės treniruotės sukelia nuovargį, tačiau vienos – malonų, kitos – ne. Nemalonus nuovargis gali ilgam atbaidyti nuo bet kokios fizinės veiklos. Po kalanetikos treniruotės jaučiamas malonus nuovargis, tačiau po kelių minučių jį pakeičia atsiradęs antras kvėpavimas. Organizmas tarsi atveria sau naujas galimybes ir leidžia kibti į tolimesnius darbus. Todėl, jeigu turite galimybę, užsiimkite kalanetikos treniruotėmis ankstyvais rytais prieš visus dienos darbus. Tuomet ne tik visai dienai pasikrausite teigiamų emocijų ir energijos, bet ir norėsis visą dieną vikriai sukiotis ištiesta nugara.

Kaip veikia kalanetika?

Kalanetikos pratimai pažadina visus kūno raumenis ir aktyvuoja medžiagų apykaitą. Jogos asanomis paremtos treniruotės metu pratampomi raumenys, koncentruojantis ties problematiškiausiomis sritimis: šlaunimis, sėdmenimis, rankomis, pečiais, pilvu, nugara. Reguliariai treniruojantis, raumenų masė nėra auginama, tiesiog išryškinami visi raumenys, todėl pratimai itin pamėgti moterų, kurios nori būti lieknos, tvirtos ir grakščios.

Kalanetikos nauda:

  • tvirtas ir sveikas kūnas. Statinių pratimų metu raumenys nesutrumpėja ir nepailgėja, o tiesiog įsitempia. Į darbą įtraukiami net ir maži raumenys, kuriuos šiaip yra sunkiau išjudinti. Užsiimant kalanetika, sumažinamas riebalinis audinys, kuris formuotųsi miegančių raumenų vietoje. Pagerėja raumenų tonusas, sąnarių lankstumas, mažėja probleminės sritys, figūra tampa tobula, o kūnas atsigavęs ir tvirtas.
  • greiti pokyčiai ilgam. Kalbant apie sportą, visi nori kuo greitesnių rezultatų. Kalanetika juos suteikia be jokių apgavysčių ir neigiamų pasėkmių. Pradėkite nuo valandos trukmės treniruotės 3 – 4 kartus per savaitę. Nesistebėkite, jei iš pradžių apimtys šiek tiek padidės ir tęskite toliau – po 2 ar 3 savaičių pamatysite teigiamus pokyčius. Tada galite mažinti treniruočių skaičių iki 2 kartų per savaitę. Pasiekę norimą rezultatą, jį išlaikysite atlikdami kalanetiką vos valandą per savaitę.
  • svorio metimas. Kalanetikos pratimai yra skirti stiprinti kūną, o ne mesti svorį. Vis dėlto, įgaudami gerą formą galite numesti net iki 10 – 20 kilogramų. Tai pasiekiama, nes užsiimant kalanetika deginamas riebalinis audinys, gerinama medžiagų apykaitą ir treniruojami raumenis.
  • tobula laikysena ir geresnė savijauta.Išnykę nugaros ir kaklo skausmai, visada tiesi nugara, plokščias pilvukas, apvalus užpakaliukas ir gražiai iškelta krūtinė, – kalanetika ne tik pagerins tai, kaip atrodote, bet ir padės savijautai. Išmokę pajausti savo kūną ir geriau atrodydami, sunkiau pasiduosite neigiamai aplinkos įtakai ir būsite atsparesni stresui.

Patarimai

  • Kalanetiką geriausia atlikti tyloje. Klausydami muzikos, galite būti pradėti pratimus daryti ritmiškai, kas yra nepageidautina. Geriausias tempas būtų tas, kurį jums diktuoja jūsų kūnas.
  • Puiku, jeigu galite atlikti pratimus prieš veidrodį. Taip stebėsite savo laikyseną ir išvengsite galimų klaidų.
  • Nesiimkite kalanetikos, jeigu nepraėjo metai nuo jums atliktos operacijos.
  • Jeigu kankina išsiplėtę venos, venkite kojų raumenims skirtų pratimų.

Jeigu turite kitokių sveikatos sutrikimų, kurie neramina, pasitarkite su gydytoju, prieš pradėdami atlikti kalanetikos pratimus.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė

fizinio aktyvumo srityje Agnė Puidokaitė

Skip to content