Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-oji- Europos sveikos mitybos diena. Ja siekiama atkreipti dėmesį į tinkamo maitinimosi svarbą sveikatai.
Minint šią dieną, Šilutės profesinio mokymo centre, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Viktorija Šepetienė visiems priminė pagrindinius sveikos mitybos principus: saikingumą, įvairumą, subalansuotą maistą ,akcentavo, kad gyvenimas- tai malonumas ir maistas čia atlieka svarbų vaidmenį. Specialistė išdalino atmintines su ,,Rakto skylutės‘‘ simboliu, kuris parodo sveikatai palankesnius maisto produktus esančius rinkoje. Daugelis nustebo pamatę koks gausus cukraus kiekis slepiasi mūsų taip dažnai vartojamuose produktuose. Tai akivaizdžiai parodė mokytojos Loretos Liekienės su mokiniais sukurtas stendąs.
Socialinio darbuotojo padėjėjo specialybės mokinės su mokytoja Edita Endruliene visus vaišino vaistažolių arbatomis, kurios stebino spalvomis ir skoniais. Apie vaistažolių naudą imuninei sistemai, sveikatai papasakojo Valentina Baužienė.
Padavėjo-barmeno specialybės mokiniai su mokytoja Renata Meile siūlė užkandžiauti sveikai: traškučius, saldainius iškeisti į morkų, salierų užkandžius, obuolius. O būsimi virėjai su mokytojomis Daiva Jotkuviene, Birute Jankauskiene, Lolita Dobrovolskiene ir Gražina Jončiene vaišino sveikuoliškais patiekalais. Galėjome paragauti morkų pyrago su riešutais, obuolių sambuko, burokėlių pyrago, svarainių cukatų, varške įdarytų obuolių ir kitų sveikuoliškų skanėstų. Virėjų išradingumas mus įtikino, kad sveika mityba gali būti įvairi ir maloniai nuteikianti mūsų gomurį.
Prisiminkime, kad sveikai maitintis – tai vartoti optimalius, žmogui reikalingus pagrindinių maisto medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, taip pat vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kitų medžiagų kiekius. Taip pat svarbu, kad sveikas maistas būtų saugus t.y., kad jame nebūtų bakterinių ir cheminių teršalų.
Būkime sveiki!

Rengė: Visuomenės sveikatos specialistė Viktorija Šepetienė

Skip to content