Šilutės rajono savivaldybės

Seminaras „Vaikų maitinimo naujovės 2018“

Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras 2018 m. rugsėjo 7 d. organizavo seminarą ,,Vaikų maitinimo naujovės 2018”.

 Seminarą vedė Raminta Bogušienė – sveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė, sveikatai palankaus vaikų maitinimo iniciatorė ir konsultantė, Kauno Technologijos universiteto magistro laipsnis maisto technologijos srityje, maisto saugos ir kokybės specialistė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, sveikatai palankaus maisto kūrėja ir gamintoja.

Šio seminaro metu dalyviai sužinojo viską apie naująjį vaikų maitinimo organizavimo aprašą, kuris įsigaliojo nuo 2018 m. rugsėjo 1 d., apie naujausius teisės aktų reikalavimus ir kaip juos praktiškai įgyvendinti ir apie sveikos vaikų mitybos pagrindus ir kaip juos pritaikyti praktikoje.

Seminaras buvo skirtas: mokyklų ir ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovams, darželių, mokyklų ir globos namų specialistams, personalui, tėveliams, visuomenės sveikatos specialistams ir kitiems už vaikų maitinimo organizavimą atsakingiems asmenims.

Raminta Bogušienė priminė, kad nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymas „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymo Nr. V-964 Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo. Nuo šiol ugdymo įstaigose jiems turi būti tiekiamas sveikesnis maistas, ribojama ir kokių užkandžių vaikai gali atsinešti iš namų. Sveikatos apsaugos ministerija vaikams rekomenduoja į mokyklas ar darželius neštis sveikus užkandžius ir vengti maisto produktų, kuriais neleidžiama prekiauti mokyklos valgykloje, bufete ar maisto pardavimo automatuose. Tai produktai, turintys daug cukraus, sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos, kancerogenų, kofeino, kai kurių maisto priedų, toksiškų ar kitokių vaikų sveikatai nepalankių medžiagų bei menkaverčių sudedamųjų dalių. Draudžiamų produktų sąraše atsidūrė ne tik bulvių traškučiai, kramtomoji guma, bet ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai. Nepageidaujamų produktų sąraše ir gazuoti gėrimai bei kisielius. Nuo šiol vaikai daugiausia gers vandenį, nesaldintą arbatą ir kompotą su vaisiais be pridėtinio cukraus.

Nuo rugsėjo kardinaliai keisis ne tik į mokyklą galimų atsinešti produktų sąrašas, bet ir valgyklų valgiaraščiai. Nebeliks spirgučių padažo, sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių ir žuvies gaminių bei daugelio kitų produktų. Bulvių plokštainis, cepelinai galės būti teikiami tik retai ir be spirgučių padažo. Panašu, jog bulvių patiekalai bus tiekiami tik su liesesniais jogurtais, pomidorų padažu. Valgyklose neliks ir džiūvėsėliuose voliotų ar džiūvėsėliais pabarstytų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, mielinių blynų. Juos pakeis orkaitėje kepti mėsos ir žuvies patiekalai, virtas maistas (virtinukai, virti varškėčiai ir pan.), troškiniai su daržovėmis ir ankštiniais augalais, kurių darželiuose prašoma pateikti net 3 kartus per savaitę. Taip pat kasdien vaikai gaus bent vieną šiltą ar šaltą augalinį patiekalą , tik jis turės būti be kiaušinių, be mėsos, be žuvies ir be pieno produktų – be jokio gyvūninės kilmės maisto. Kasdien vaikai valgys vis kitų pieno produktų.

Seminare dalyvavo Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorė Virginija Kirjanovienė, kuri patikino, jog visos ugdymo įstaigos aktyviai tam ruošiasi.

„Kai kurios mokymo įstaigos jau ir anksčiau buvo pateikusios valgiaraščius įvertinimui, tačiau nuo rugsėjo įsigaliojus naujai tvarkai juos tenka keisti. Žinoma, mokymo įstaigos privalo vadovautis naujomis taisyklėmis, tačiau nesame garantuoti, kad jų laikosi“, – sakė maisto produktų inspektorė pridurdama, kad nuo rugsėjo vidurio jau bus tikrinama, ar laikomasi naujosios maitinimo tvarkos. Ugdymo įstaigos bus tikrinamos bent kartą per metus.

„Susidursime su bendruomenės narių nepasitenkinimu, virėjoms reiks laiko išmokti gaminti paprastesnius, bet sveikesnius patiekalus, o vaikams reikės pamėgti natūralesnį maistą, priprasti prie jo skonio, pamėgti daržoves“, – teigė Raminta Bogušienė. Seminare dalyvavusiems asmenims kilo daug klausimų apie vaiko maitinimo naujoves, tačiau diskutuojant visi klausimai buvo atsakyti. Dalyvavusiems seminare asmenims buvo išduodami pažymėjimai.

 

 

 

Informaciją parengė:

Šilutės rajono savivaldybės

visuomenės sveikatos biuras